Czynniki ryzyka chorób układu krążenia

  Nieprawidłowe odżywianie

  •   Jakich potraw jemy zbyt mało ?
    • Ryby morskie
    • Postaraj się włączyć do diety tłuste ryby morskie.
    • W tłustych rybach morskich znajdują się kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, obniżają poziom triglicerydów, korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi.
    • Ryby morskie są również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, to znaczy witaminy A, D, E i K.
    • Najlepiej spożywać ryby świeże lub mrożone. W przypadku ryb w puszkach wybieraj te w sosie własnym, pomidorowym lub usuń olej.
    • Polecane sposoby przyrządzania potraw z ryb to:
      • duszenie,
      • pieczenie,
      • gotowanie na parze,
      • grillowanie na grillu elektrycznym.
    • Nie polecany sposób: smażenie w głębokim tłuszczu i w panierce.
    • Przykłady tłustych ryb morskich:
      • Makrela
      • Sardynka
      • Sardela
      • Łosoś
      • Śledź
      • Tuńczyk
    • Owoce i warzywa
    • Spożywaj co najmniej 400 gram warzyw i owoców dziennie, rozłożone na 5 porcji (porcja to około 80-100 gram).
    • Owoce i warzywa są produktami niskokalorycznymi, niskotłuszczowymi, są ważnym i bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.
    • Owoce i warzywa zawierają witaminy takie jak: witaminy C, E, oraz kwas foliowy, które mogą chronić przed wystąpieniem chorób układu krążenia.
    • Owoce można spożywać pod każdą postacią, najlepiej surowe.
    • Uwaga: Suszone owoce są bogatsze w kalorie, więc należy uważać z ich ilością.
    • Dozwolone są wszelkie rodzaje warzyw: surowe, gotowane na parze, gotowane (ale nie smażone).
    • U osób z cukrzycą nie ma przeciwwskazań do spożywania warzyw i owoców. Należy jednak zwrócić uwagę na ich wartość kaloryczną i uwzględnić ją w zalecanej liczbie kalorii a także rozłożyć na poszczególne posiłki.
    • Porcja owoców (80g)
    • (porcja gotowa do spożycia; jeśli porcja konserwowa - po odsączeniu płynu)

      • Agrest - 1 garść
      • Ananas, konserwowy - 2 pierścienie lub 12 kawałków
      • Banan, świeży - 1 średni banan
      • Brzoskwinia konserwowa - 2 połówki lub 7 plasterków
      • Brzoskwinia świeża - 1 średnia brzoskwinia
      • Czarna borówka - 2 garści (4 pełne łyżki) 
      • Czarna porzeczka - 4 pełne łyżki
      • Czereśnie, świeże - 14 czereśni
      • Daktyle, świeże - 3 daktyle
      • Figi, suszone - 2 figi
      • Grejpfrut, świeży - pół grejpfruta
      • Gruszka, świeża - 1 średnia
      • Jabłko, świeże - 1 średnie jabłko
      • Jabłko, tarte - 2 pełne łyżki
      • Jeżyna 1 garść - (9-10 jeżyn)
      • Kiwi - 2 kiwi
      • Klementynki - 2 klementynki
      • Maliny, świeże - 2 garści
      • Mandarynka, świeża - 1 średnia mandarynka
      • Melon - 1 plasterek (plasterek grubości 5 cm)
      • Mieszane owoce, suszone - 1 pełna łyżka
      • Morela, konserwowa - 6 połówek
      • Morela, suszona - 3 całe
      • Morela, świeża - 3 morele
      • Nektarynka - 1 nektarynka
      • Pomarańcza - 1 pomarańcza mała
      • Rodzynki - 1 łyżka
      • Śliwka - 2 średnie śliwki
      • Śliwka suszona - 3 śliwki suszone
      • Truskawki, świeże - 7 truskawek
      • Winogrona - 1 garść
      • Sok owocowy - 1 x 150ml
      • Sałatka owocowa, świeża - 3 pełne łyżki 
      • Nektar owocowy - 1 x 150ml

    • Porcja warzyw (80g)
      • Bób, gotowany - 3 pełne łyżki 
      • Brokuły - 2 łodygi 
      • Brukiew, posiekana i ugotowana - 3 pełne łyżki
      • Brukselka - 8 brukselek 
      • Burak - 7 plastrów 
      • Cebula, świeża - 1 średnia 
      • Cebula wiosenna - 8 cebulek 
      • Cukinia - pół dużej cukini 
      • Fasola czarna, gotowana - 3 pełne łyżki
      • Fasola szparagowa, gotowana - 4 pełne łyżki 
      • Fasola czerwona, gotowana - 3 pełne łyżki
      • Fasola 'Piękny Jaś', gotowana - 4 pełne łyżki 
      • Kapusta - 1/6 małej kapusty lub 2 garści
      • Groszek zielony - 1 garść 
      • Grzyby, suszone - 2 łyżki 
      • Kalafior - 8 kwiatów 
      • Kapusta pekińska - 1/5 kapusty
      • Kapusta, szatkowana - 3 pełne łyżki
      • Kapusta włoska, gotowana - 4 pełne łyżki
      • Karczoch - 2 koszyczki kwiatowe
      • Kiełki, świeże - 2 garści 
      • Kukurydza konserwowa - 3 pełne łyżki
      • Kukurydza, kolba - 1 kolba 
      • Marchew, świeża, w plasterkach - 3 pełne łyżki
      • Marchew, tarta - 1/3 miseczki 
      • Mieszane warzywa, mrożone - 3 łyżki 
      • Ogórek - 5-centymetrowy kawałek 
      • Papryka, konserwowa - pół papryki 
      • Papryka, świeża - pół papryki 
      • Pomidor, świeży - 1 średni lub 7 koktajlowych
      • Przecier pomidorowy - 1 pełna łyżka
      • Rzodkiewka - 10 rzodkiewek 
      • Pieczarki - 14 pieczarek 
      • Por - 1 por 
      • Sałata (mieszane liście) - 1 miseczka
      • Seler naciowy - 3 łodygi 
      • Soczewica - 3 łyżki 
      • Szparagi, świeże - 5 łodyg 
      • Szpinak, gotowany - 2 pełne łyżki

    Błonnik pokarmowy
    • Zaleca się spożywanie ponad 30-45 gramów błonnika dziennie. Błonnik znajduje się w większych ilościach w: produktach zbożowych z pełnego przemiału, w płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach.
    • Pokarmy bogate w błonnik są zazwyczaj sycące i niskokaloryczne, więc spożywanie ich może pomóc w zmniejszeniu masy ciała.
    • Istnieją 2 rodzaje błonnika:
      1. Błonnik rozpuszczalny - jest szczególnie ważny, gdyż pomaga w regulacji poziomu cukru oraz redukuje poziom cholesterolu we krwi. Znajduje się on na przykład w:
      1. Owocach
      2. Warzywach
      3. Płatkach owsianych
      4. Fasoli (suszona lub w puszkach)
    • 2. Błonnik nierozpuszczalny wpływa korzystnie na pracę jelit, pomaga zapobiegać zaparciom.
      Znajduje się on w:
      1. pieczywie pełnoziarnistym
      2. kaszach, mące, makaronach z pełnego przemiału (razowych)
      3. pszennych płatkach śniadaniowych
      4. otrębach owsianych i pszennych
    • Uwaga:
      Przy spożywaniu większej ilości błonnika należy pić dużo płynów, np. 8-10 kubków płynów dziennie (wody, herbaty, napojów bezcukrowych).
  •   Które składniki pożywienia należy ograniczyć ?
    • Tłuszcze zwierzęce
    • To tłuszcze nasycone, które mogą powodować podwyższenie cholesterolu we krwi, dlatego zalecane jest ograniczanie ich spożycia.
    • Tłuszcze zwierzęce należy zastępować tłuszczami roślinnymi, zawartymi w olejach, oliwach i orzechach.
    • Sól
    • Sól kuchenna (chlorek sodu) jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak codzienne spożycie soli kuchennej w Polsce i krajach europejskich znacznie przewyższa zapotrzebowanie organizmu człowieka.
    • W badaniach naukowych udowodniono, że ograniczenie spożycia soli jest korzystne szczególnie w przypadku osób z wysokim ciśnieniem tętniczym.
    • Zaleca się, aby osoby dorosłe ograniczyły spożycie soli do 5 gram (mała łyżeczka) na dzień poprzez nie używanie lub obniżenie ilości soli dodawanej do posiłków podczas ich przygotowania i spożywania.
    • Można natomiast stosować inne sposoby doprawiania potraw, np.: zioła, czosnek, papryka, sok z cytryny, ocet, chilli, przyprawy ziołowe.
    • Należy także ograniczać spożycie produktów z dużą zawartością soli takich jak:
      • ser żółty
      • zupy i sosy z puszek oraz w proszku
      • produkty wędzone, wędliny, np. szynka, bekon
      • słone przekąski: chipsy, orzeszki solone
      • kiełbasa, pasztety,
      • produkty konserwowane (w puszkach)
      • kostki rosołowe, wyciągi z mięsa i warzyw, sosy sojowe
      • słone pasty do smarowania kanapek
    • Cukier
    • Osoby z otyłością i nadwagą powinny zredukować lub unikać cukru oraz produktów zawierających cukier, w tym także napojów z dodatkiem cukru, w celu uniknięcia dodatkowych kalorii w diecie. Redukcja masy ciała pomaga w obniżeniu poziomu triglicerydów, a ograniczenie spożycia cukru może się do niej przyczynić.
    • Pokarmy o dużej zawartości cholesterolu
    • Cholesterol jest to woskowata substancja, należąca do rodziny steroidów. Jest on niezbędny do życia, buduje błony komórkowe. Jest także potrzebny do syntezy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych i witaminy D. Niestety, jak wynika z badań naukowych, podwyższony poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Dlatego zaleca się ograniczenie ilości cholesterolu w diecie - mniej niż 300 mg na dzień.
    • Należy pamiętać, że spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol (np. wątróbka, jaja, majonez, podroby, tłuste mleko, śmietana, masło, tłuste mięso, tłuszcz podskórny drobiu) często jest związane ze spożywaniem pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone (przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego).
    • Dlatego ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych zmniejsza równocześnie spożycie cholesterolu !
  •   Czy wszystkie tłuszcze są złe ?
    • W diecie występują cztery rodzaje tłuszczów:
      1. Tłuszcze nasycone
      • Znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
      • Spożywanie tych tłuszczów może powodować zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.
      • W codziennej diecie powinny dostarczać mniej niż 10% energii.
      • Najważniejsze źródła nasyconych kwasów tłuszczowych:
        • baranina, wieprzowina, wołowina
        • konserwowana wołowina
        • poprzerastany tłuszczem bekon
        • kiełbasa, hamburgery z wołowiny
        • tłuszcz wołowy lub barani
        • smalec, tłuszcz z pieczeni
        • mleko pełnotłuste
        • masło
        • śmietana
        • pełnotłusty jogurt
        • tłuste sery, np. cheddar
        • wyroby cukiernicze: babeczki, ciasta, ciastka, słodycze, czekolada
        • olej palmowy i kokosowy
    • 2. Tłuszcze wielonienasycone
      • Spożywanie tego rodzaju tłuszczów w miejsce tłuszczów nasyconych może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
      • Powinny dostarczać 6-11 % energii dziennie.
      • Najważniejsze źródła:
        • olej słonecznikowy
        • tłuste ryby morskie
        • miękkie margaryny roślinne
        • olej kukurydziany
        • oleje: sojowy, z orzecha włoskiego
    • 3. Tłuszcze jednonienasycone
      • Stosowanie ich w diecie zamiast tłuszczów nasyconych jest korzystne gdyż pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
      • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić do 20% podaży energii.
      • Główne źrodła:
        • oliwa z oliwek
        • olej rzepakowy
        • olej arachidowy (z orzechów ziemnych)
        • margaryny zawierające oliwę z oliwek
        • orzechy np. orzechy laskowe, migdały
    • 4. Tłuszcze zawierające kwasy "trans"
      • Ostatnim omawianym rodzajem tłuszczów są kwasy tłuszczowe trans, które mogą podwyższać poziom cholesterolu we krwi.
      • Tłuszcze te powstają w procesie produkcji margaryn i produktów margarynopodobnych. Występują także naturalnie w nabiale.
      • Spożycie tych tłuszczów powinno być bardzo ograniczone (nie przekraczać 2% całkowitej energii).
      • Główne źrodła:
        • ciasta, ciastka i wyroby cukiernicze (np. pączki)
        • margaryny twarde
        • frytki i inne produkty typu fast food
      • Osoby z chorobami serca powinny kontrolować ogólną ilość spożywanego tłuszczu. Tłuszcz powinien dostarczać mniej niż 35% całkowitej podaży energii.
      • UWAGA: Wszystkie rodzaje tłuszczów są bogate w energię (kalorie).
      • 1gram tłuszczu dostarcza 9 kilokalorii
  •   Jak zmniejszyć ogólne spożycie tłuszczów ?
    • Wyrzuć patelnię do smażenia na głębokim tłuszczu.
    • W trakcie gotowania unikaj lub ogranicz dodawanie tłuszczu, np. oleju, margaryny, masła, śmietany.
    • Pieczywo smaruj cienką warstwą margaryny lub masła.
    • Polecane technologie przygotowania posiłków to:
      gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie na elektrycznym grillu, gotowanie na parze. Unikaj smażenia!
    • Ryby i chudy drób oraz fasolę spożywaj dwa razy w tygodniu.
    • Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa do 2-3 razy w tygodniu. Jednorazowo spożywaj małe porcje (60-80 gramów).
    • Jedz chude mięso i wytnij widoczny tłuszcz.
    • Unikaj przekąsek bogatych w tłuszcz tj. chipsy, ciastka i czekolada. Jedz owoce lub półsłodkie bułki.
    • Nie spożywaj gotowych potraw, takich jak dania na wynos, "fast food", itp.
    • Stosuj chude produkty na kanapki, np. chude wędliny, chude sery.
    • Stosuj produkty nabiałowe o obniżonej zawartości tłuszczu (np. niskotłuszczowe mleko, chude sery, jogurty niskotłuszczowe).
  •   Jakie są najważniejsze zasady diety ?
    • Należy kontrolować swoją masę ciała i dążyć do utrzymania jej na odpowiednim poziomie.
    • Warto włączyć do diety tłuste ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu.
    • Codziennie należy zjeść kilka porcji owoców i warzyw.
    • Tłuszcze nasycone (zwierzęce) należy zastąpić tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi (roślinnymi).
    • Ogólna ilość tłuszczów w codziennej diecie powinna być kontrolowana.
    • Bardzo korzystnym składnikiem diety dla serca jest błonnik, dlatego należy do swojej diety wprowadzić takie produkty jak groch, fasolę, płatki owsiane, soczewicę.
    • Do przyprawiania potraw zamiast soli stosować zioła.
    • Należy unikać nadmiernego spożycia cukru.
    • Ilość spożywanego alkoholu powinna być kontrolowana, i nie powinna przekraczać 1 jednostki na dzień u kobiet oraz 2 jednostek na dzień u mężczyzn.
    • W utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, obok stosowania się do zaleceń dietetycznych, niezbędne jest utrzymywanie odpowiedniej aktywności fizycznej.